Anunt! Daca iti place continutul acestui site, te invit sa ma urmaresti in continuare pe www.monicamiron.ro Acesta este noul meu site, in care vei putea citi noile articole de blog si vei fi la curent cu noile servicii oferite! Multumesc!
Luni, 28 Septembrie 2020 16:03

Ce am invatat la Conferinta de Sanatate Perinatala - partea 2

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Continui seria de 4 articole despre participarea la Conferinta pe tema maternologiei din Romania, intitulata - Conferinta de Sanatate Perinatala - Perspective Psihologice, Sociale si Medicale, organizata de Asociatia Franco-Romana “BébéBienvenu”- Pentru o noua nastere. Programul il gasiti aici.

Despre prima parte (ziua 1, sesiunea 1 si 2) am scris aici: Ce am invatat la Conferinta de Sanatate Perinatala - partea 1

Sesiunea 3&4 din prima zi, partea II

1. Psih. Florentina Niculescu – Rezilient inca din pantec 

  • Prima sarcina vine cu o provocare. Este ca si cum ai pleca intr-o vacanta, dar fara a sti unde. De aceea este importanta rezilienta in sarcina.
  • Ce inseamna rezilienta in sarcina? Capacitatea de a te pregati pentru o nastere dificila, astfel incat sa minimizezi sansele ca ea sa se intample. Increderea in sime, stima de sine si imaginea de sine cresc nivelul de rezilienta.
  • Cum se transmite rezilienta de la mama la copilul in sarcina? Prin dezvoltarea inca de atunci a unui atasament sanatos si sigur, atat de necesar pentru reglarea emotionala, rezistenta la stres, stima de sine crescuta si abilitatea de a forma relatii armonioase. 
  • Mamele care stabilesc limite sanatoase, care cer ajutorul, au o predispozitie mai buna de a face fata unei nasteri traumatizante. Suportul pe care gravida il primeste de la partener, membrii familiei si comunitate este importanta cand procesul se desfasoara cu complicatii. 
  • Relatiile de incredere intre doctor si pacient imbunatatesc calitatea vietii si sanatatea mentala a gravidei. (Am scris in articolul Nasterea ca eveniment traumatic si consecintele ei despre importanta relatiei dintre gravida si cadrele medicale). Dupa nastere este important ca doctorul sa verifice daca sunt simptome post traumatice si sa ii ofere suport psihologic specializat, imediat, daca este cazul. Astfel simptomele se vor diminua, iar mama va intelege si va integra experienta.

2. Dr. Akira Ikegawa si Yuko Igarashi – Prenatal Memory is the Future of Epigenetics - Prezentarea in engleza o gasiti pe site-ul proiectului Clear Mind. Voi face o traduce a fiecarui slide si cateva idei pe care mi le-am notat din prezentarea video.  

  • Categorii de memorie din pantec si mai departe: memorie prenatala, memorie la nastere, memoria nou-nascutului & a bebelusului pana la 3 ani, memoria de la conceptie, memoria spermei, memoria ovulului. 
  • Memoria prenatala ofera o perspectiva stiintifica, reda sensul si perceptia asupra vietii si este cel mai bun model de educatie globala. 
  • Conceptul de suflet din perspectiva educatiei Memoriei Prenatale. Idei din video: Dr. Ikegawa a descoperit memoria prenatala atunci a observat ca numarul de complicatii la nastere a scazut atunci cand afirma "Copilul din burta asculta de mama si de tata". Deoarece a construit o relatie de incredere cu gravidele, nivelul de stres si de probleme postnatale s-au diminuat. In acelasi timp, la consultatii primeste copii mai mari ai mamelor-pacient, care i-au povestit despre memoriile lor prenatale. Inclusiv memorii ale copiilor care au murit in avort spontan. 
  • Memoria Prenatala din perspectiva fizicii cuantice. Takashi Taneichi (Director al Institutului de Fizica Teoretica). Constiinta psihica in afara creierului: Parasite Fermion Model for Substance of Consciousness (NeuroQuantology, vol 13, nr.2 -2015). Nota personala: "Conventionally, consciousness is thought to be a result of the brain’s neuronal activity, and much research activity is focused along this line of thought; however, circumstantial evidence has not yet been obtained. As an alternative, I posit that the multidimensional picture of the universe can be important in seeking the origin of the consciousness outside the brain. Herein, I hypothesize the existence of a new particle called the parasite fermion. This is a material particle that exists in the extra dimension, i.e., outside our four-dimensional universe. Further, the differences in material properties of the parasite fermions and the particles that exist in our universe, termed as host fermions, and the mechanism that causes these differences are reviewed in this paper. Moreover, it is hypothesized that the aforementioned mechanism renders the parasite fermion invisible, although they exist around us. The question is what happens if we apply the parasite fermion concept to the mind–body problem. In the regard, the parasite fermion model has the possibility to help clarify the origin of conciseness being outside the brain." (ReseachGate)
  • Spunem ca memoriile omului sunt stocate in creier. Stiinta conventionala nu poate explica Memoria Prenatala (memorii fara corp). Urmatoarele informatii sunt din ceea ce expun la Prenatal Memory Education Association (Asociatia de educatie despre memoria prenatala).
  • Sufletul individual vine dintr-o extra dimensiune (OverSoul - Sufletul Universal). 4 Dimensiuni= Spatiul din 3 dimensiuni + timpul
  • Cum vad copiii evenimentele din viata lor. Sufletul alege motivul/scopul vietii (motivul pentru care va veni pe pamant), va fi conceput si se va naste. 
  • Chestionarul online de memorie prenatala. Rolul lui a fost de a examina ultimele tendinte in ceea ce priveste memoria prenatala in Japonia. Pentru a intelege cand, cum si ce stiu despre acest concept, si cum aplica acest concept in viata lor. 
  • Cand ati aflat despre conceptul de Memorie Prenatala? 27.6%: 2010-2015, 17.2%: 2000-2005, 16%: 2005-2010, 14%: 1990s 
  • Ati spus unei alte persoane despre Memoria Prenatala? Da: 93%, Nu: 7%

Clipul video prezentat in cadrul conferintei:

 3. Psih. dr. Corina Paica – Consilierea psihologica prenatala si postnatala

  • Modelul de consiliere psihologica se face in 10 sesiuni (5 prenatal si 5 postnatal)
  • Obiective prenatale: conexiunea mamei cu propriul corp si cu copilul prin comunicare verbala si nonverbala, cresterea stimei de sine, exprimarea gandurilor, nevoilor si emotiilor gravidei
  • Obiective postnatale: dezvoltarea unei relatii sigure intre mama si copil, incurajarea mamei de a se concentra pe calitatea relatiei si dezvoltarea abilitatilor mamei de a fi constienta de propriile ganduri si emotii si de a observa nevoile copilului de interactiune, inclusiv reglarea emotionala. 
  • Folosirea unei palete largi de tehnici. ex: tehnici de respiratie si relaxare, yoga, muzica pentru fat, s.a.

4. Ed.prenatal Milijana Majstorović – Kožul- Prenatal musical workshops 

  • Sistemul auditiv al fatului este dezvoltat la aprox. 4 luni si jumatate de gestatie. Copilul aude 24/24h sunete din afara si din interiorul mamei. Copilul receptioneaza si senzatiile emotionale pe care le simte mama atunci cand aceasta asculta muzica. 
  • Terapia prin muzica foloseste sunete specifice (nu neaparat muzica). Este o terapie care are o baza stiintifica si metodologie. 
  • Obiective ale terapiei prin muzica in sarcina: reduce nivelul de anxietate, stimuleaza fatul, sustine conexiunea mama-copil, pregateste mama pentru nasterea mai relaxata, controlul durerii la nastere, reduce stresul perinatal
  • Cand o mama isi tine copilul in brate, prin cantul ei ii transmite copilului cele mai importante comori ale umanitatii: traditiile, aspectele legate de umanitate, blandetea, cuvintele, gesturile, puritatea, iubirea, linistea, esenta, sensul timpului si al spatiului. 
  • O conexiunea puternica se realizeaza intre mama si copil, ajutandu-l pe acesta sa descopere lumea cu mult mai multa incredere si siguranta. 

5. Dr. Diana Dragomir – Homeopatia pentru mama si bebelus 

  • Homeopatia este o solutie demonstrata in sarcina, nastere si post-partum. D-na dr. a dat exemple de remedii folosite pentru tipurile de greata in sarcina, pentru repozitionarea fatului inainte de nastere, pentru durerile in nastere si pentru ingrijirea bebelusului in primele saptamani de viata. 
  • Am ales sa nu dau exemple. Doar un medic homeopat poate alege remediile potrivite pentru pacient in functie de individualitatea acestuia. 

 6. Drd. Daniela Stan, moasa – Mame minore, probleme majore

  • Din 2010 suntem pe primul loc in Europa la numarul de mame minore (sub 20 ani) - 10.6%
  • La mamele minore incidenta nasterii premature si a greutatii scazute la nastere este mult mai mare. O treime dintre acestea nu primesc ingrijirea corespunzatoare, iar copiii lor au o sansa mult mai mare sa sufere de probleme de sanatate. Complicatiile la nastere conduc la aprox. 70.000 morti in tarile civilizate.
  • Cauze: mediul in care cresc mamele minore, societatea orientata catre traditii si ghidata de norme sociale (in special in mediul rural), lipsa educatiei sexuale
  • Consecinte pentru mamele minore: o gama larga de probleme fizice (ex. modalitati periculoase de avort, sarcini tinute secret, dificultati la nastere, anemie), sociale (abandonul scolar, inadaptare sociala si educationala, risc crescut de abandon al copilului), psihologice (dependenta de partener/familie, nepregatirea psihologica de a deveni mama, tulburari de comportament, dependente)

Partea a treia despre a doua zi a conferintei o puteti aici: Ce am invatat la Conferinta de Sanatate Perinatala - partea 3

Daca ai intrebari sau vrei mai multe detalii despre o informatie citita in acest articol te astept sa imi scrii pe email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau sa imi lasi un comentariu cu intrebarea ta completand formularul de mai jos.

Citit 1256 ori Ultima modificare Vineri, 23 Octombrie 2020 10:43

Terapie CranioSacrala & Terapii prenatale si postnatale

Numele meu este Monica Miron, sunt specialist in terapia CranioSacrala si educator in psihologia prenatala si postnatala.

Te invit sa afli mai multe despre mine si serviciile oferite.