Anunt! Daca iti place continutul acestui site, te invit sa ma urmaresti in continuare pe www.monicamiron.ro Acesta este noul meu site, in care vei putea citi noile articole de blog si vei fi la curent cu noile servicii oferite! Multumesc!
Nasterea

Nasterea (3)

Duminică, 05 Noiembrie 2023 11:51

Modele de nastere - optim sau nu?

Scris de

 (sursa imaginii: Center for Integral Pregnancy and Childbirth)

"Nasterea este una dintre cele mai puternice experiente umane, dar poate ai fi una din cele in care femeia se simte lipsita de putere.", afirma Robbie Davis-Floyd in cartea "Modele de nastere care functioneaza".

Care sunt factorii care pot determina o nastere implinitoare? Cum contribuie sau disturba un sistem (loc de nastere) procesul nasterii? A avea incredere in inteligenta corpului femeii sau a pune tehnologia mai presus de toate? Este chiar necesar un suport emotional in timpul nasterii? Conteaza pregatirea femeiii intainte de nastere? 

Modelele de nastere au apaut in momentul in care specialistii din intreaga lume au incercat sa raspunda unor astfel de intrebari si sa gaseasca cele mai bune solutii la problemele si nevoile identificate. Deoarece nasterea este si un aspect social, de-a lungul anilor modelele de nastere au fost influentate de factori culturali, sociali, de progresul tehnologic si stiintific, s.a. Au rezultat practici si modele care s-au concentrat pe diada mama-copil, altele pe modelul tehnocrat, unele au integrat tehnologia pastrand cunoasterea traditionala. Si lista poate continua. Unele cu rezultate benefice, altele cu efecte nedorite pe termen scurt si mediu.

Cred ca majoritatea specialistilor au avut intentia de a identifica ce inseamna o nastere optima pentru mama-copil-familie. In acest articol voi mentiona despre caracterisiticile modelelor de nastere optime si a modelelor care ies din sfera aceasta.

Cartea mentionata la inceput de articol ofera o descriere a modelelor de nastere optime, din intreaga lume (de unde s-a pornit, ce nevoi au determinat schimbarea, ce s-a implementat, cum, ce specialisti au intervenit si ce efecte au avut). In urma aceastei cercetari antropologice, au creat doua liste, un fel de grile de evaluare generala, care pot fi utilizate pentru a determina daca acel model de nastere bifeaza mai multe caracteristici din una sau cealalta categorie.

Dar ce este un model de nastere optim - "birth models that work"? Raspunsul oferit de autorii cartii este: "...ei pot combina cele mai bune ingrijiri obstetrice cu cele mai bune cercetari stiintifice contemporane, cu intelepciunea antica, cu bunul simt de baza si cu compasiunea pentru a crea sisteme de cunostinte, abilitati si practici care servesc cu adevarat mamelor, bebelusilor si familiilor."

Citeste mai departe caracteristicile celor doua modele....

Duminică, 10 Ianuarie 2021 12:36

Model de plan de nastere - Barcelona, Spania

Scris de

Planul de nastere este un document oficial pe care fiecare spital (public si privat) ar trebui sa il ofere gravidelor, inca din timpul trimestrului 2 de sarcina. Prin intermediul acestuia se stabilesc conditiile si preferintele gravidei, in fiecare etapa a procesului de nastere, care trebuie respectate de cadrele medicale.  Existenta si respectarea planului de nastere ar trebui sa devina o practica in spitalele din Romania. 

Am primit de la o gravida arondata Spitalului Materno-Intantil Vall d'Hebron din Barcelona, Spania, planul de nastere pe care moasa i l-a inmanat la intalnirea din trimestrul 2. Este aplicabil pentru nasterile cu risc scazut. Multumesc Andreea pentru deschiderea de a-l transmite si timpul acordat traducerii lui. Am ramas uimita de continutul acestuia, de variantele disponibile pe care o gravida le poate alege, de respectul acordat drepturilor si optiunilor acesteia. E drum lung pana asa ceva va fi disponibil in spitalele publice din Romania, dar schimbarea se face cu pasi mici. Traducerea si distribuirea acestui plan este unul dintre acesti pasi.  

Gasiti mai jos traducerea optiunilor din planul de nastere oferite de acest spital. 

Sâmbătă, 05 Septembrie 2020 13:08

Nasterea ca eveniment traumatic si consecintele ei

Scris de

Nasterea este un eveniment natural, firesc, resimtit in mod diferit de la femeie la femeie. Deoarece viitoarele mame pot percepe acest eveniment ca unul in care isi pot pierde viata sau pot sa ii faca rau bebelusului, psihologii au clasificat nasterea ca un eveniment potential traumatizant deoarece emotiile de frica intensa, neajutorare si groaza pot fi prezente. Conform studiilor 30% din femei percep nasterea ca un eveniment traumatizant. 

Ce factori determina ca potentialul traumatizant al nasterii sa se transforme untr-un sindrom post traumatic perinatal? 

Terapie CranioSacrala & Terapii prenatale si postnatale

Numele meu este Monica Miron, sunt specialist in terapia CranioSacrala si educator in psihologia prenatala si postnatala.

Te invit sa afli mai multe despre mine si serviciile oferite.