Anunt! Daca iti place continutul acestui site, te invit sa ma urmaresti in continuare pe www.monicamiron.ro Acesta este noul meu site, in care vei putea citi noile articole de blog si vei fi la curent cu noile servicii oferite! Multumesc!
Marți, 27 Aprilie 2021 12:06

Ce simte copilul din burtica ta?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

“Melodia este creata in uter, versurile sunt adaugate dupa aceea.” (Bruce Lipton)

O data cu dezvoltarea tehologiei (aparitia ecografului) si evolutia stiintifica din domeniul medicinei (biologie & genetica) si psihologiei (constiinta & minte) s-a produs o schimbare de paradigma in ceea ce priveste felul in care a fost perceput copilul din burta mamei. Pana in anii ’80 se considera ca bebelusii au creierul mic si nedezvoltat, miscarile lor sunt doar reflexe, nu isi mai amintesc de perioada intrauterina si nici de nasterea lor, nu sunt finite constiente si nu simt durerea. Important era ca ei sa fie in viata dupa nastere si o data cu taierea cordonului ombilical, deveneau fiinte umane.

1. Care sunt simturile activate si de la ce varsta gestationala?

Posibilitatea de a studia bebelusii in dezvoltarea lor intrauterina a dezvaluit ca acestia au simturi activate inca primul trimestru.

Simtul visual o La 28 de zile se formeaza globii ocular, la 4 saptamani si jumatate retina o Pana la 28 de saptamani pleoapele raman inchise, insa ei au o sensibilitate la lumina demonstrata prin bataile rapide ale inimiii atunci cand o sursa de lumina este indreptata catre ei o La nastere bebelusul vede pana la distanta de 25-35 cm, distanta de la sanul mamei pana la fata ei

Simtul auditiv o La 16 saptamani isi schimba comportamentul la auzul unui sunet o Primele sunete sunt bataile inimii mamei si vocea ei; Sunetele ajung la bebelusi indiferent de barierele existente (lichidul amniotic, abdomen) o La 23 saptamani au preferinte pentru anumite sunete (e. experiementul “The cat in the hat”) o La 26 de saptamani invata intonatia, ritmul, tiparele din voce o In trimestrul 3 diferentiaza vocea mamelor de alte sunete (ex. experimentul cu vocea mamei si bataile inimii ei difuzate bebelusilor nascuti prematur pentru a ajuta la dezvoltarea cat mai optima a acestora) o Sunetele pot schimba metabolismul: Cantecul de leagan a lui Brahms ascultat de 6 ori pe zi cate 5 minute a determinat cresterea in greutate

Simtul gustativ o La 8 saptamani apar papilelel gustative pe limba o La 4 luni pot gusta lichidul amniotic si isi pot dezvolta preferinte pentru anumite gusturi in functie de alimentatia mamei

Simtul olfactiv o Chiar daca mediul intrauterin este lipsit de aer, bebelusii au la sfarsitul trimestrului 2 un simt olfactiv matur din punct de vedere anatomic. o Substantele chimice trec dincolo de placenta, iar bebelusii le pot simti prin intermediul lichidului amniotic care le scalda narile. 120 de componente olfactive exista in lichidul amniotic.

Simtul tactil o Este cel mai dezvoltat dintre toate simturile. La 5 saptamani simte presiunea in zona nasului si a buzelor. o La 14 saptamani corpul raspunde la atingere o La 32 de saptamani aproape toate partile din corp sunt sensibile la atingerea unui fir de par. o Ultimele parti ale corpului unde se dezvolta simtul tactil sunt spatele si varful capului pentru a diminua durerea in timpul nasterii. o La nastere sunt capabili sa simta durerea, deoarece stimuli durerii se dezvolta de la inceputul trimetrului 3.

Interoceptia o La 7 luni bebelusii deschid gura in anticiparea mainii care se apropie. O parte a corpului recunoaste relatia cu cealalta parte.

2. Este copilul din burta mamei o fiinta capabila de a simti emotii, de a comunica, de a interactiona cu mediul intern si extern, de a avea amintiri? Este o fiinta constienta copilul din burtica ta?

Bebelusii sunt capabili de a comunica cu mama si cu mediul extern. Comunicarea lor este prin intermediul limbajului corpului. Sunt numeroase exemple de jocuri si melodii la care bebelusii raspund instant, de exemplu, prin miscari mai bruste, lovituri din maini/picioare.

Sunt fiinte capabile de a invata din interactiunea cu mediul imediat (ex. preferinte pentru gustul din lichidul amniotic care se regasesc in primii ani de viata) si cu cel extern (ex. sunt deranjati de sunetele puternice/ invata mai usor limba materna a parintilor si cea vorbita cu regularitate in mediul in care traieste mama).

“Din momentul conceptiei experientele vietii sunt imprimate in celulele corpului nostrum si in circuitele neuronale din creier.” (Thomas Very – The secret life of unborn child)

Invata tipare de raspunsuri si comportamente (ex. raspunsul la stress al mamei este invatat de catre bebelus in burta mamei si repetat in viata ulterioara). O tentativa de avort se poate manifesta in adolescenta prin tentative de suicid ce se intampla la data fixa ca o aniversare a acelui eveniment.

Problemele emotionale ale mamei sunt resimtite de bebelusi care somatizeaza aceste emotii prin schimbari la nivel hormonal, la nivelul metabolismului si ulterior in adaptarea lor emotionala la factorii de stress din viata. Problemele sociale (ex. saracia, izolarea, razboiul, foametea, pandemia, atacurile teroriste) influenteaza transgenerational bebelusii si urmasii acestora. De aceea este important ca gravidele cu potential de risc din perspectiva emotionala (ex. nivel de anxietate ridicat, depresie, trauma transgenerationale) si sociala (ex. saracia, discriminarea sociala pe baza de etnie) sa fie sustinute mai mult de catre specialisti din domeniul psihologiei, medical – moase, doctori, doule – si asistenta sociala.

Suntem capabili sa avem amintiri din perioada intrauterina, de la nastere si chiar inainte de a fi conceputi. Amintirile sunt stocate la nivel celular si pot fi accesate prin terapii transpersonale (ex. hipnoza, regresie, respiratie holotropica) sau prin terapii manuale de eliberare somato-emotionale (ex. terapia CranioSacrala).

In cartea “Parentingul incepe din momentul in care bebelusul este in burta mamei – Ce stim despre memoriile prenatale”, dr. Akira Ikegawa da mai multe exemple de amintiri prenatale. Redau mai jos un fragment tradus din aceasta carte. Mama: De ce nu te miscai cand erai in burta mea? Baiatul (4 ani, 9 luni): Pentru ca mi-ai spus “ma doare”, asa ca am stat nemiscat pentru ca imi parea rau.” La 7 luni mama era preocupata cu sarcina si cu ingrijirea copilului mai mare. Suferea pentru ca nu era ajutata de sotul ei. Miscarile baiatului din burtica erau puternice asa ca i-a spus: ”Ma doare. Nu te mai misca asa mult.” Bebelusul isi iubeste mama si isi doreste sa aiba grija de ea la fel de mult ca mama lui care are grija de el.

Exista doua tipuri de constiinta, cea transcedentala (supraconstiinta) care este independenta de forma fizica, dominanta pana in momentul de dupa nastere, si constiinta umana, biologica, dependenta de forma fizica, ce devine dominanta in perioada de maturizare a copilului. Bebelusii din burta mamei sunt fiinte constiente, avand constiinta transcedentala si posibilitatea de a comunica telepatic cu parintii.

Bebelusii isi dezvolta personalitatea inca din perioada intrauterina. O pereche de gemeni urmariti la ecograf si-au pastrat tipul de personalitate si comportament pe care o aveau atunci si la varsta de 4 ani.

“In viitor sa vorbim despre inteligenta lor, mai mult decat despre creierul lor. Bebelusii sunt mai mult decat credeam. Stiinta din secolul 19 a vazut bebelusul din perspectiva materialista, ca si corp, creier si reflexe. In secolul 21 ne vom concentra pe senzatiile lor, pe emotii, pe constiinta de sine, personalitate, abilitatea de a comunica, minte si constiinta. Aceasta schimbare de paradigma este absolut necesara.” (David Chamberlain) 

Mai multe informatii si referinte gasiti in acest articol: Babies are not just reflexes.

Aceste informatii au fost prezentate in cadrul evenimentului online organizat de Moasa Vania.  

 

Citit 1323 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Mai 2021 10:06

Terapie CranioSacrala & Terapii prenatale si postnatale

Numele meu este Monica Miron, sunt specialist in terapia CranioSacrala si educator in psihologia prenatala si postnatala.

Te invit sa afli mai multe despre mine si serviciile oferite.