Anunt! Daca iti place continutul acestui site, te invit sa ma urmaresti in continuare pe www.monicamiron.ro Acesta este noul meu site, in care vei putea citi noile articole de blog si vei fi la curent cu noile servicii oferite! Multumesc!
Psihologie pre si perinatala

Psihologie pre si perinatala (11)

Miercuri, 30 August 2023 13:30

Bebelusul meu inca proceseaza nasterea?

Scris de

Cand bebelusii si copiii mici inca isi proceseaza experientele timpurii, efectele se pot vedea asupra starii fizice si emotionale ale lor. Nasterea si experientele timpurii pot avea un impact urias.

Uneori, micutii ne vor arata exact ce s-a intamplat in timpul nasterii lor prin toata paleta de mijloace de comunicare (gestica, mimica, suntete, gangureli, cuvinte). Uneori observam la ei repetitii de miscari, de comportamente, ca si cum ar incearca sa dea sens, ca si cum se straduiesc sa exprime ceva. De multe ori, mesajele raman greu de descifrat. Asa ca, o parte din atentia lor, din energia lor de evolutie va fi mereu concentrata acolo – pe lucrul pe care nimeni nu poate pune cu adevarat degetul, incercand sa descopere ce s-a intamplat.

Cum iti poti da seama daca bebelusul sau copilul tau inca proceseaza experientele timpurii (prenatal -nastere- primii 2 ani)?

Duminică, 21 August 2022 13:40

Invitatie la Prenatal Sciences Global Congress

Scris de

Intre 6 si 9 octombrie, 2022, va avea loc Congresul International "Prenatal Sciences Global Congress", co-organizat de Association for Prenatal & Perinatal Psychology & Health (APPPAH), International Society for Prenatal & Perinatal Psychology & Medicine (ISPPM e.V.) si PRENATAL SCIENCES PARTNERSHIP. 

Principalele domenii abordate in cadrul acestui eveniment online sunt: prenatalitatea (abordarea stiintifica), conexiunea om-planeta si dezvoltarea sustenabila. 

Vor sustine prezentari 126 de specialisti din toata lumea, printre care: Thomas Verny MD, Jon RG Turner, Cherionna Menzam-Sills, Grigori I. Brekhman, Raylene Phillips, Ludwing Janus, Olga Gouni, Antonella Sansone, Robin Grile, Michael Trout, Matthew Appleton, Amara Eckert, Kate White, Marti Glen. Lista completa o gasiti aici: https://www.prenatalsciencespartnership.org/speakers . Ne bucuram si de prezenta echipei de specialisti din Romania, care a organizat in 2020 prima conferinta de sanatate perinatala. Mult succes! 

Acest congres se adreseaza specialistilor in domeniul prenatalitatii si perinatalitatii, parintilor si viitorilor parinti. De ce? Las mai jos cateva exemple de prezentari care sa exemplifice si sa va incurajeze sa participati:

Programul complet il gasiti aici: https://www.prenatalsciencespartnership.org/services-9 

Marți, 27 Aprilie 2021 12:06

Ce simte copilul din burtica ta?

Scris de

“Melodia este creata in uter, versurile sunt adaugate dupa aceea.” (Bruce Lipton)

O data cu dezvoltarea tehologiei (aparitia ecografului) si evolutia stiintifica din domeniul medicinei (biologie & genetica) si psihologiei (constiinta & minte) s-a produs o schimbare de paradigma in ceea ce priveste felul in care a fost perceput copilul din burta mamei. Pana in anii ’80 se considera ca bebelusii au creierul mic si nedezvoltat, miscarile lor sunt doar reflexe, nu isi mai amintesc de perioada intrauterina si nici de nasterea lor, nu sunt finite constiente si nu simt durerea. Important era ca ei sa fie in viata dupa nastere si o data cu taierea cordonului ombilical, deveneau fiinte umane.

1. Care sunt simturile activate si de la ce varsta gestationala?

Posibilitatea de a studia bebelusii in dezvoltarea lor intrauterina a dezvaluit ca acestia au simturi activate inca primul trimestru.

Simtul visual o La 28 de zile se formeaza globii ocular, la 4 saptamani si jumatate retina o Pana la 28 de saptamani pleoapele raman inchise, insa ei au o sensibilitate la lumina demonstrata prin bataile rapide ale inimiii atunci cand o sursa de lumina este indreptata catre ei o La nastere bebelusul vede pana la distanta de 25-35 cm, distanta de la sanul mamei pana la fata ei

Simtul auditiv o La 16 saptamani isi schimba comportamentul la auzul unui sunet o Primele sunete sunt bataile inimii mamei si vocea ei; Sunetele ajung la bebelusi indiferent de barierele existente (lichidul amniotic, abdomen) o La 23 saptamani au preferinte pentru anumite sunete (e. experiementul “The cat in the hat”) o La 26 de saptamani invata intonatia, ritmul, tiparele din voce o In trimestrul 3 diferentiaza vocea mamelor de alte sunete (ex. experimentul cu vocea mamei si bataile inimii ei difuzate bebelusilor nascuti prematur pentru a ajuta la dezvoltarea cat mai optima a acestora) o Sunetele pot schimba metabolismul: Cantecul de leagan a lui Brahms ascultat de 6 ori pe zi cate 5 minute a determinat cresterea in greutate

Fie ca aceptam sau nu aceasta pandemie ne-a schimbat viata de zi cu zi. Incetul cu incetul am creat diverse strategii de adaptare, de la cele sociale pana la cele psihologice. Ne uitam in vietile strabunicilor si a bunicilor, "facem o cruce mare" si suntem recunoscatori ca nu suntem martorii unui razboi. Daca ar fi sa privesc in familia mea, fiecare generatie, cu care am avut ocazia sa interactionez fizic, a avut un eveniment istoric de impact: al doilea razboi mondial, comunismul, explozia de la Cernobil, revolutia din 1989. Avem povestile de adaptare ale membrilor familiei, felul in care ei au perceput acel eveniment, ce au facut ca sa supravietuiasca. 

Dar oare copiii din burtile mamelor au dezvoltat mecanisme de supravietuire in aceste contexte de razboi, lipsa de resurse, foamete, mediu toxic? Si daca da, ce ii transmite gravida copilului din burta ei in timpul acestei pandemii? Intrebarea aceasta mi-a revenit in minte de mai multe ori in decursul anului. Cu cat citeam mai multe despre importanta celor 9 luni pentru dezvoltarea ulterioara a copilului, cu atat speram ca exista studii in desfasurare legate de impactul pandemiei si actiuni concrete. 

Mama si cu tatal copilului cu siguranta au amintiri legate de perioada de sarcina, nasterea copilului si posibil din ziua conceptiei. Dar oare copiii isi mai aduc aminte de momentele petrecute in burta mamei, de trairile legate de propria nastere? Dar de locul de unde au plecat atunci cand au decis sa vina in familie? 

Amintirile prenatale (amintirile de dinainte de nastere) sunt cunoscute de aproximativ 100 de ani. Din anii '60 o data cu dezvoltarea tehnicii medicale, conditiile din interiorul uterului, au iesit la suprafata treptat. Astfel am aflat ca bebelusii din burtile mamelor au mai multe abilitati decat am stiut initial. 

Dr. Akira Ikegawa a desfasurat primul studiu in 1999 si a aflat ca 53% din copii aveau amintiri prenatale si 41% aveau amintiri perinatale. Asa ca a continuat cu cercetarile. Puteti citi despre rezultatele acestor studii si descarca gratuit cartea "Prenatal Memory- Parenting begins from babay's time in the womb" de pe pagina Prenatal Memory Global Project.

Cand vorbim despre Memorie Prenatala ne referim la amintirile copiilor din timpul in care erau in burta mamelor si chiar de dinainte de a fi acolo. Se spune ca acestia sunt capabili sa acceseze aceste amintiri intre doi si patru ani. 

Copiii vorbesc despre amintirile lor prenatale astfel: "Era intuneric si cald", "Pluteam in apa", "Am auzit vocea mamei""- amintiri simple. In alte relatari, copiii povestesc despre aspecte pe care parintii lor nu le-au mentionat niciodata. De exemplu, o mama care simtea loviturile puternice ale copilului ei a spus "Ma doare! Te rog sa nu te mai misti!". Cand copilul avea 4 ani, mama lui l-a intrebat "De ce nu te miscai mai des in burta mea?", iar acesta i-a raspuns "Tu mi-ai spus ca te doare. Mi-a parut rau, asa ca nu m-am mai miscat." Mai sunt si alte exemple mentionate in carte.

Continui seria de 4 articole despre participarea la Conferinta pe tema maternologiei din Romania, intitulata - Conferinta de Sanatate Perinatala - Perspective Psihologice, Sociale si Medicale, organizata de Asociatia Franco-Romana “BébéBienvenu”- Pentru o noua nastere, cu ultimul articol. Programul il gasiti aici.

Despre prezentarile din ziua 1 & 2 am scris aici: Partea 1 & Partea 2 & Partea 3

Sesiunile 7, 8 si 9 din a doua zi, partea IV

Continui seria de 4 articole despre participarea la Conferinta pe tema maternologiei din Romania, intitulata - Conferinta de Sanatate Perinatala - Perspective Psihologice, Sociale si Medicale, organizata de Asociatia Franco-Romana “BébéBienvenu”- Pentru o noua nastere. Programul il gasiti aici.

Despre prima parte (ziua 1, sesiunea 1 si 2) am scris aici: Ce am invatat la Conferinta de Sanatate Perinatala - partea 1

Sesiunea 3&4 din prima zi, partea II

La sfarsitul saptamanii trecute am participat la prima Conferinta pe tema maternologiei din Romania, intitulata - Conferinta de Sanatate Perinatala - Perspective Psihologice, Sociale si Medicale, organizata de Asociatia Franco-Romana “BébéBienvenu”- Pentru o noua nastere. Au fost doua zile pline de informatii extrem de valoroase, acoperind o plateta larga de teme si cu prezenta internationala. M-am bucurat sa ascult prezentarile unor experti internationali pe care ii urmaream de cateva luni pe retelele sociale online. Am decis sa impartasesc cu voi din cunoasterea pe care am dobandit-o, in speranta ca impreuna, prin cunoastere, vom putea schimba cate ceva la noi si in sistemul din Romania. 

Voi imparti prezentarea celor doua zile de conferinta in 4 articole. Programul il gasiti aici.  

Sesiunea 1&2 din prima zi, partea I

Miercuri, 23 Septembrie 2020 10:05

Lacrimi ale conceptiei

Scris de

Azi de dimineata descopar textul de mai jos distribuit pe reteaua Facebook. Mi-a placut felul in care sunt prezentate emotiile in fiecare ipostaza, asa ca am ales sa il distribui in acest articol. 

Undeva exista o femeie de 30 de ani, fara copii. Oamenii o intreaba: ”inca nu ai copii?” Raspunsul ei variaza de la o zi la alta, dar implica mai mereu un zambet fortat. ”Nu, inca nu”, spune zambind, in incercarea de a-si atenua frustrarea. ”Nu mai sta pe ganduri, ceasul biologic a-nceput sa ticaie”, ii spune cel ce se crede intelept. Femeia continua sa zambeasca. Cand ramane singura, plange. Plange pentru ca....

Terapie CranioSacrala & Terapii prenatale si postnatale

Numele meu este Monica Miron, sunt specialist in terapia CranioSacrala si educator in psihologia prenatala si postnatala.

Te invit sa afli mai multe despre mine si serviciile oferite.