Anunt! Daca iti place continutul acestui site, te invit sa ma urmaresti in continuare pe www.monicamiron.ro Acesta este noul meu site, in care vei putea citi noile articole de blog si vei fi la curent cu noile servicii oferite! Multumesc!
Miercuri, 21 Octombrie 2020 09:59

Isi aminteste copilul de momentele petrecute in burta mamei?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Mama si cu tatal copilului cu siguranta au amintiri legate de perioada de sarcina, nasterea copilului si posibil din ziua conceptiei. Dar oare copiii isi mai aduc aminte de momentele petrecute in burta mamei, de trairile legate de propria nastere? Dar de locul de unde au plecat atunci cand au decis sa vina in familie? 

Amintirile prenatale (amintirile de dinainte de nastere) sunt cunoscute de aproximativ 100 de ani. Din anii '60 o data cu dezvoltarea tehnicii medicale, conditiile din interiorul uterului, au iesit la suprafata treptat. Astfel am aflat ca bebelusii din burtile mamelor au mai multe abilitati decat am stiut initial. 

Dr. Akira Ikegawa a desfasurat primul studiu in 1999 si a aflat ca 53% din copii aveau amintiri prenatale si 41% aveau amintiri perinatale. Asa ca a continuat cu cercetarile. Puteti citi despre rezultatele acestor studii si descarca gratuit cartea "Prenatal Memory- Parenting begins from babay's time in the womb" de pe pagina Prenatal Memory Global Project.

Cand vorbim despre Memorie Prenatala ne referim la amintirile copiilor din timpul in care erau in burta mamelor si chiar de dinainte de a fi acolo. Se spune ca acestia sunt capabili sa acceseze aceste amintiri intre doi si patru ani. 

Copiii vorbesc despre amintirile lor prenatale astfel: "Era intuneric si cald", "Pluteam in apa", "Am auzit vocea mamei""- amintiri simple. In alte relatari, copiii povestesc despre aspecte pe care parintii lor nu le-au mentionat niciodata. De exemplu, o mama care simtea loviturile puternice ale copilului ei a spus "Ma doare! Te rog sa nu te mai misti!". Cand copilul avea 4 ani, mama lui l-a intrebat "De ce nu te miscai mai des in burta mea?", iar acesta i-a raspuns "Tu mi-ai spus ca te doare. Mi-a parut rau, asa ca nu m-am mai miscat." Mai sunt si alte exemple mentionate in carte.

O mama avea un fibrom uterin in primul trimestru de care era ingrijorata ca va creste si va incomoda copilul. A nascut normal, iar la varsta de 6 ani a copilului ei, acesta i-a marturisit mamei: "Era ceva mare in burta ta, nu-i asa? Ceva ce considerai ca e periculos daca devine mare. Ti-era frica deoarece putea sa ma omoare. Multumesc ca mi-ai dat nastere in siguranta." Aceasta mama a fost surprinsa deoarece doar sotul ei stia de fibromul uterin. Alti copii isi aduc aminte de momentul nasterii lor si il povestesc astfel: "M-am nascut rostogolindu-ma", "Era luminos". O alta fetita care a avea cordonul ombilical infasurat in jurul gatului a spus: "Cand m-am nascut abia puteam respira deoarece ceva ma strangea de gat."

In 2005, David Chamberlain (directorul Asociatiei de Psihologie si Sanatate Prenatala si Perinatala) a spus: "In conformitate cu studiile mele, am invatat sa vad memoria ca o parte din fiinta umana. Memoria a existat de la inceputul si in fiecare moment al vietii. Memoria este o caracteristica si un aspect al fiintei umane. Nu este o teorie corecta ca oamenii invata sa memoreze in timp ce se dezvolta. Memoria este intotdeauna cu noi."

Conform Proiectului Global de Memorie Prenatala, exista numeroase beneficii ale Memoriei Prenatale. Va traduc mai jos fragmentul preluat de pe site.

"Daca oamenii ar admite existenta Memoriei Prenatale, ei vor fi capabili sa respecte fatul ca o fiinta umana. Din aceasta perspectiva este important sa redefinim cum se desfasoara nasterea si ingrijirea copiilor. Iata cateva beneficii pe care le-am constientizat in cercetarile Memoriei Prenatale:

  1. O femeie insarcinata care stie despre memoria prenatala va vorbi cu copilul din burta ei si astfel va aprofunda legatura dintre ea si copil.
  2. Tatal va fi constient de copil si se va pregati mental sa devina tata. In plus, tatal va participa la ingrijirea copilului dupa nastere, astfel va micsora greutatile mamei. Familia lor va fi fericita. 
  3. Emotiile femeii insarcinate se stabilizeaza atunci cand stie ca sotul ei se gandeste la copilul nenascut. Stabilitatea emotionala a femeii insarcinate are mult mai multe efecte pozite in perioada post-partum. Nasterea se desfasoara mai usor atunci cand exista suportul tatalui.
  4. In zilele noastre, doctorii fac eforturi sa previna moartea materna si cea intrauterina. Pe de alta parte, dupa ce afla despre existenta Memoriei Prenatale, invata sa acorde aceeasi importanta sigurantei emotionale a mamei si a fatului cu siguranta fizica.
  5. Problemele legate de ingrijirea bebelusului sunt reduse daca nasterea se desfasoara in siguranta. Nasterea este un punct crucial in ingrijire. Memoria Prenatala este cheia de intelegere a modului in care se poate comunica cu fatul pentru crea o nastere sigura. Nu este favorabila doar pentru mintea mamei si a copilului, ci si pentru corpul amandurora datorita interventiilor medicale reduse. Este de la sine inteles ca o nastere cu influente pozitive asupra fatului se realizeaza atunci cand mama are o relatie profunda cu copilul ei. In zilele noastre, multe probleme ale copiilor au iesit la suprafata. Persoanele trebuie sa acorde atentie importantei pe care o au perioada prenatala si nasterea."   

Dr. Akira Ikegawa & Yuko Igarashi au prezentat un material despre importanta Memoriei Prentale, in cadrul Conferintei de Sanatate Perinatala - Perspective Psihologice, Sociale si Medicale de la Bucuresti de anul acesta. Puteti citi despre prezentarea lor in acest articol - Ce am invatat la Conferinta de Sanatate Perinatala - partea 2

Cine isi gaseste 42 de minute libere, il/o invit sa urmareasca un material video, pe aceasta tema, care mi-a placut mult: 

Sursa imaginii de mai sus: internet

Citit 2791 ori Ultima modificare Joi, 22 Octombrie 2020 10:34

Terapie CranioSacrala & Terapii prenatale si postnatale

Numele meu este Monica Miron, sunt specialist in terapia CranioSacrala si educator in psihologia prenatala si postnatala.

Te invit sa afli mai multe despre mine si serviciile oferite.