Anunt! Daca iti place continutul acestui site, te invit sa ma urmaresti in continuare pe www.monicamiron.ro Acesta este noul meu site, in care vei putea citi noile articole de blog si vei fi la curent cu noile servicii oferite! Multumesc!
Joi, 23 Iulie 2020 12:01

Experiente nefavorabile care influenteaza maternitatea

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

In studiul "Adverse Babyhood Experiences (ABEs) Increase Risk for Infant and Maternal Morbidity and Mortality, and Chronic Illness" Veronique P. Mead a identificat 10 categorii de experiente maternale nefavorabile care afecteaza femeile inainte de conceptie si apoi pe parinti si copilul de pana la 3 ani.  Aceste eveniemnte maresc riscul de mortalitate infantila, boli cronice, predispozitia pentru bloli psihice  si alte simptome in viata copilului. Pentru mama creste riscul de mortalitate, stres post-traumatic si depresie (pentru ambii parinti). 

 Mai jos este o traducere din studiu a celor 10 categorii de experiente nefavorabile (ABEs) care influenteaza maternitatea.

1.  Doiul prenatal si trauma din viata mamei de dinante de conceptie pana la varsta de 3 ani a copilului. 

In aceasta categorie intra urmatoarele experiente: a) experiente nefavorabile din primii 3 ani de viata a mamei, b) discriminarea (rasa, religie, orientare sexuala, gen, alte motive), c)evenimente nefavorabile din sarcina anterioara (nasterea prematura, avortul spontan si cel voit, decesul fatului in uter, preclamsia, alte evenimente cu rezultate traumatizante), d) alte exemple de trauma sau doliu: accidente, violenta, saracia extrema, moartea partenerului, parintelui, copilului sau al altui membru al familiei, dificultatea de a concepe, s.a.   

2. Sprijin scazut sau pierderea sprijinului incepand cu primii doi ani inainte de conceptie pana la aniversarea de 3 ani a copilului determina reducerea capacitatii de adaptare, abilitatea de a face fata la dificultati, complicatii la nastere, atasament oscilant. Exemple: un partener care este bolnav sau care pleaca, respingerea sarcinii  de catre partener/familie, sprijin  scazut pentru adolescentele insarcinate.

3. Stresul fizic maternal este un factor de risc pentru greutate scazuta la nastere, nasterile premature, pentru bolile cronice si alte efecte ale beblusului si ale mamei.  Exemple cu experientele din aceasta categorie: starea de rau a femeii insarcinate care se manifesta aproape pe tot parcursul sarcinii, sangerarile spontane in sarcina, diabetul gestational, consumul excesiv de alcool, tutun, droguri, accidentarea, perioade mari cu stari de voma, tratamentul medicamentos, imposibilitatea de alimentare corespunzatoare, s.a.

4. Stresul emotional maternal are aceleasi rezultate ca si stresul fizic. Exemple din aceasta categorie: starea de depresie si frica accentuata. Stresul emotional poate surveni ca urmare a unei boli psihice, a unei stari de nesiguranta, a unei probleme conjugale, a unei situatii conflictuale, grijilor financiare, sentimente legate de pierderi importante. Majoritatea grijilor legate de sarcina si de copil nu sunt incluse in aceasta categorie.  

5. Complicatiile pentru mama pe parcursul sarcinii, travaliului, nasterii si ingrijirii copilului mic sunt factori de risc pentru mama si pentru copil determinand atasament oscilant, dificultati in alaptare si alte efecte. Exemple in aceasta categorie: complicatii la nastere, inclusiv hemoragie, anestezia totala la nastere, toxemia, travaliu lung, extragere cu forcepsul/vacuumul, inducerea nasterii medicamentos, cezariana si altele. Experientele foarte apropiate de moartea copilului sau a mamei sunt ABS-uri.  

6. Coplicatiile pentru copil de la conceptie pana la implinirea varstei de trei ani sunt factori de risc pentru atasamentul oscilant, dificultatilor de alaptare, boli cronice, boli psihice si altele. Exemple: boli fetale si probeleme de crestere in perioada prenatala; evenimente in perioada nasterii, cum ar fi cordonul ombilical in jurul gatului, dislocare de umar, rani in urma nasterii, nastere prematura, copilul asezat in prezentatie pelviana franca (cu capul in partea superioara) sau cu probleme de respiratie; necesitatea de resuscitare, oxigenare, de transfuzie de sange, ingrijirea in incubator sau la terapie intensiva a noului nascut; icter, infectie sau alta boala; nasteri cu gemeni sau copii multipli; extractia cu forcepsul/ vacuumul, cezariana, circumcizia sau alta interventie medicala. Experiente aproape de moarte a copilului in care acesta trece prin dificultati si complicatii foarte periculoase.   

 7. Separarea copilului de mama, in particular, sau a copilului de unul dintre parinti creste riscul pentru urmatoarele simptome: dereglari psihologice si emotionale, cresteri incetinite, boli cronice si psihice. Separarea creste factorul de risc pentru depresia post natala la mame. Exemple de separare: separarea emotionala din cauza unei traume a mamei, a tatalui, a copilului; separarea fizica din cauza anesteziei mamei in urma operatiei de cezariana, copilul este la terapie intensiva sau copilul ramane in spital in timp ce mama sta acasa. Alte exemple includ asistenta maternala, adoptia,  internarea in spital in primii 2 ani de viata, spitalizarea mamei, calatoria pe timp indelungat a unuia dintre parinti. 

8. Greutatea la nastere este o reflectare a experientei copilului in burta mamei. Greutatea scazuta a copilului este un factor de risc pentru bolile cronice si alte simptome din timpul vietii. O greutate mai mare de 4 kg la nastere este asociata cu riscuri ridicate, de asemenea. 

9. Alaptarea Dificultatile de alaptare este un simptom comun de experienta nefavorabila in maternitate si indica nevoia unui sprijin suplimentar. 

10. Semne si simptome timpurii ale mamei, copilului sau ale tatalui indica nevoia de suport si recuperare/vindecare. Exemplele parintilor in aceasta categorie sunt: sentimente parentale de lipsa de conexiune sau emotie fata de copil, depresia post-natala. Pentru copii: lipsa contactului vizual sau insuficienta acestuia, imbolnavirea repetata, usor de suparat, iritat sau intr-o continua cerere, probleme de crestere, lipsa afectiunii, lipsa dorintei de a fi tinut in brate, greu de calmat si echilibrat, greu de alaptat, infectii respiratorii repetate, colici, insomnii, tuse continua, inecare repetata, respiratie suieratoare, s.a. Boala cronica la copil sau adult poate fi un semn al unei experiente din cele 10 categorii. 

Alte experiente nefavorabile care nu sunt incluse in categoriile de mai sus: sarcina nedorita, trauma partenerului la asistarea nasterii copilului, alte experiente din categoria 1 si 5 ale tatalui.

Aceste experiente au efecte pe termen scurt si pe termen lung pentru sanatatea copilului pe parcursul intregii sale vieti. Impactul acestora poate afecta urmatoarele generatii ca o modalitate de a fi iesi in evidenta atunci cand copilul devine parinte si de a fi rezolvate. Recunoasterea simptomelor cauzate de aceste experiente nefavorabile in maternitate (preconceptie, conceptie, prenatal, perinatal) va crea contextul pentru preventia si reducerea riscurilor viitoare dar si pentru vindecarea simptomelor deja existente. 

Daca va regasiti un una sau mai multe dintre categoriile de experiente de mai sus, va invit sa le explorati, sa le recunoasteti, sa le retraiti fara a va invinovati, fara a va judeca. Vindecarea incepe cu recunoasterea lor, iar daca ai ajuns pana aici trecand prin ele inseamna ca poti sa iti construiesti viitorul tau si al generatiilor urmatoare. 

Daca iti doresti un copil si te regasesti in una sau mai multe experiente nefavorabile mentionate mai sus, te invit sa imi scrii pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Viitorul tau copil isi doreste parinti care sa fie eliberati emotional de traumele materitatii din viitoarea lui familie. 

Citit 1155 ori Ultima modificare Joi, 03 Septembrie 2020 13:19
Mai multe din această categorie: Lacrimi ale conceptiei »

Terapie CranioSacrala & Terapii prenatale si postnatale

Numele meu este Monica Miron, sunt specialist in terapia CranioSacrala si educator in psihologia prenatala si postnatala.

Te invit sa afli mai multe despre mine si serviciile oferite.