Imprimă această pagină
Joi, 20 August 2020 15:04

Ce presupune pregatirea pentru conceptie?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Studiile recente in biologie celulara, neurostiinta si epigenetica mentioneaza faptul ca suntem influentati de experientele stramosilor nostri, de experientele mamei atunci cand eram in uterul ei, de felul cum ne-am nascut si de tipul de atasament cu cei care ne-au ingrijit (parinti, rude, s.a.). Aceste experiente ancestrale si timpurii ne pot influenta codul genetic si crea in mod implicit memorii, care ne influnteaza perceptiile si experientele curente.

Suntem modelati de aceste straturi pe care le purtam in interiorul nostru si care ies la suprafata in momentul in care trecem printr-o experienta traumatizanta. "Fantomele" din interiorul inconstientului colectiv al familiei isi fac simtita prezenta in aceste momente de sensibilitate-deschidere, pentru a fi vazute, respectiv a vorbi despre ele, a le vedea, a le recunoaste, a ne aminti de rolul lor in familie.

Atunci cand exista infertilitate, dificultati in conceptie, avorturi spontane, experiente de doliu prenatal, nasteri dificile sau alte evenimente legate de conceptie/sarcina/nastere, este indicat sa facem o analiza a istoricului familiei, a fantomelor legate de maternitatea din familie si a ecourilor traumelor traite anterior de noi sau cei din familie. O lista completa cu tipurile de traume care creeaza ecouri in maternitate (de la pre-conceptie pana la aniversarea de 3 ani a copilului) o gasesti in articolul precedent "Experiente nefavorabile care influenteaza maternitatea". Este indicat ca aceasta analiza sa se realizeze inainte de procesul de conceptie, de catre ambii parinti, deoarece recunoasterea si videcarea lor va minimiza sau chiar anula efectele potentiale in viitoarea sarcina.

Ce presupune pregatirea pentru conceptie?

1. Crearea unui spatiu intentional pentru acesta analiza

2. Explorarea campurilor familiei: a cunoaste stramosii si provocarile importante din viata lor 

3. A gasi "Ingerii" (oamenii si animalele de companie, amintirile pozitive din copilarie pe care le folosim ca modele pentru momentele cand vom fi parinti)

4. A identifica fantomele si ecourile traumelor din familie si a vedea rolul lor in povestea familiei

5. Puterea de a alege (diferentierea dintre trecut si prezent) si stilul de atasament din copliaria noastra pe care putem sa il repetam in mod inconstient in relatiile cu copiii (tipuri: sigur, nesigur: anxios-ambivalent sau evitant, dezorganizat) 

6. A lucra cu afirmatii si stari interioare pozitive ca Valoare de baza in noua creatie. 

Daca simti sa lucrezi pe aceasta tema, te invit sa imi scrii pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Putem explora in sedinte de ghidare si videcare terapeutica fiecare dintre aceste etape. 

Va las si un scurt clip numit We are shaped, we are nested> https://vimeo.com/353138829 

Sursa imaginii: Marc Chagall - La femme enceinte (Maternite) 

Citit 1000 ori Ultima modificare Joi, 03 Septembrie 2020 13:18